The overview Effect

Religion Överflödigt
 
Vem behöver egentligen det bedrövliga konceptet religion som skapar krig, kvinnoförtryck och galna syner på våran omvärld, fantasier om en skapare osv när det finns något så vackert som verkligheten?
 
Jag har precis sett klart Brian Cox nya serier Wonders Of Life. Mannen bakom BBCs fantastiska serier Wonder Of The Solar System samt Wonders Of The Universe. Denna gången går han ner på en lägre nivå, uppkomsten av livet på jorden. Han förklarar det ur ett verklighetsförankrat perspektiv, visar spår av detaljer som hur våra sinnen uppkom, vart började livet, vart kommer vårat vatten ifrån osv osv. Och som vanligt är det fängslande och fascinerande i dessa tider av galenskap.
 
Man brukar säga det enda universiella språket är mattematik, och detta gäller även vetenskap. Här slipper vi fantasifoster som är profeter och tillika pedofiler. Varför väljer man att lägga sin tro på en fantasiroman när verkligheten finns precis framför dig? När vetenskapen bombarderar dig med sin glans och storhet varje gång du öppnar ögonen. Eller drömmer?
 
Detta är en gåta för mig, och kommer alltid vara. Vi krigar om vilken gud som skapade jorden, medans vetenskapen sitter och tittar på och sakar på huvudet. Det är då skönt att se sådana här serier som kan ge en förhoppningsvis uppfriskande syn på Tellus.
 
Invånarna på denna runda boplats är alldeles för fokuserade med att övetala varandra vilken lögn som skapade oss. Alldeles för upptagna med att lösa problemet med vart vi ska hälla ut avfallen som är giftiga, alldeles för upptagna med att dölja kvinnor för man är rädd man ska våldta dem, alldeles för upptagna med att avskeda så många som möjlig så man går med större vinst, alldeles för upptagna med att sälja så stora påsar chips som möjligt, alldeles för upptagna med att bestämma i en regering om alla som har ipad ska betala tv-licens eller ej.

För mig är allt detta idioti. Folk är så blinda så de glömmer bort att under alla kläder ser vi precis likadana ut. ALLA kommer vi från samma plats, visste ni det?

Allt som bygger upp dig och mig, har ett ursprung. Och det är stjärnorna. Visst låter det som ännu en saga? Men det är det inte. Allt vi består av, alla grundämnen vi är uppbyggda av, du, jag, alla andra, våran jord, vatten, berg, järn, guld, kol, syre! Alla grundämnen skapas nämligen i en stjärnas födelse.
 
Och för mig är detta den stora bilden. Vårat universum, vårat egna solsystem! Våran jord!
 
Vi håller på att förstöra den med religion, girighet, idioti, politik. Vi måste börja se på oss själva med nya ögon. För som det är just nu så kommer vi inte klara det. Det har gått för långt. Människor ser överlag bara rakt fram och ignorerar det som finns runt omkring. Konsekvenser av dess handlingar är ointressant uppenbarligen. Det enda som verkar gälla är nuet. Inget annat. Och det är så fel, så fel. Vi måste börja kunna se frammåt, se oss själva i våran situation, våran jord, vad vi gör med den. För det kommer inte hålla. Vi måste börja släppa alla skillnader, lägga religion åt sidan och börja fudnera på vart vi ska börja. För vi är på god väg att lägga en stark grund för våran undergång. Skillnaderna i kulturers utvecking är för stor. Vi måste hjälpas åt. Hjälpa varandra att inse att en profet eller gud inte kan stoppa alla enorma mängder problem, föroreningar, girighet, idiotiska regeringar och miljöförstöring som existerar. Det ENDA som kan stoppa sånt här, det är VI! Ingen annan, ingen bok i världen är magisk och kan uppfylla våra önskemål. Människan är stark nog att lösa problemen. Men viljan måste finnas där. Tron på VARANDRA, inte på något annat. Vi ÄR redan magiska.
 
Vi kommer ju trots allt från stjärnorna!
 
Här kommer en kortfilm om vad astronauter upplever när de ser jorden. Deras tankar om dess storhet, och hur våra hjärnor i de flesta fall inte är kappabla att se den stora bilden. Den stora bilden innebär våran framtid, jordens överlevnad och vad vi måste göra för att klara av den. För som det är nu dödar vi sakta men säkert våran "pale blue dot". 
 
Overview ger oss förhoppningsvis en tankeställare. Och det är så skönt någon säger detta. Så titta nu på denna. Och har du tid, kolla in Brian Coxs serier i Wonders-kollektionen. De två fösta säsongerna finns på skiva, den tredje har precis sänts klart, men finns att kika på på nätet.
 
I give you The Overview:
 
 
Med all kärlek till mina medmänniskor, vart ni än befinner er

/// Magnus Svensson 2013
\\\ Tellus - Om Maz Själv får välja

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback