Hudretusch

Det hemligaste knepet av dem alla

Jag får ofta, ofta...Ofta...frågor om hud. Hur gör man den ultimata hudretuschen? Vilket är det där hemligaste av de hemliga knepen som alla dryga stöddiga tokproffsiga fotografer använder sig av, men bara vägrar att dela med sig av?

Ni vet, alla de där otroliga beauty-annonserna ni ser när ni shoppar loss erat favoritsmink eller den nyaste "insert-awesome-brand-here"-parfymen. Hur gör de?

Jo serni, det finns faktiskt ett superknep. Men tyvärr, mina vänner, så sitter det inte i Photoshop eller i kameran. Det sitter direkt på modellen och handlar om att man helt enkelt tar hand om sin hy.

Mm, visst går luften ur en liten nu. Men så är det. Givetvis finns det retusch för att fixa till hud, men när det handlar om snygg hy så är det ett måste med en modell som har en fin sådan och väl omhändertagen. Sedan finns det vissa där ingen pissat i deras genpool som bara har det naturligt och klarar sig bra, meddans andra får kämpa lite för det.

Det blir nämligen aldrig riktigt bra när du måste reparera ett stort hudparti. För att inte tala om tidåtgången. Och är det ett jobb så är tid väldigt viktigt. Det är ofta en balans mellan ett välgjort jobb och innom tidsramen för det ska vara ekonomiskt hållbart.

Att reparera hud hör mer eller mindre till. Finnar och annat obeständigt ryker skapligt omedelbart. Efter det är det mer en smaksak hur du vill ha bilden. Jag gillar cleana bilder som nödvändigtvis inte behöver representera verkligheten. Tar du ett familjeporträtt är det en annan sak, fotar du mode eller reklam så är din modell ett verktyg, precis som location, make up och allt runtomkring som finns där för att du som fotograf ska få bilden du eftersträvar. Så, när jag fotar, så ryker det mesta.

Här kommer ett exempel på en bild jag sitter med just nu. Det är den franska modellen Mariya vars hud jag precis blivit klar med. Den översta är den oretuscherade och den undre med mina ändringar. Jag har än så länge bara fixat till jämnhet och defekter. inga kontraster osv, det kommer sedan då jag med kurvor målar fram formerna såsom jag vill ha dem. Men detta är ett bra exempel på hur det kan se ut. Fin hy som du endast gör detaljbehandling på.

Nu finns det absolut alla där ute som har bra tips för att fixa till hy, men det handlar ofta om att få fram en fejkad ny textur baserad på den gamla. Det ser då väldigt "retuschat" ut och är inte att rekomendera. Att bibehålla hudens originaltextur är A & O. Enda verktygen jag använt för huden är uteslutande "healing brush" och i viss mån "dodge" och "burn" för att jämna ut kontrastskillnader. Inga hemliga knep med andra ord.

Tidsåtgång för ett ansikte brukar vara runt 30-60 min för en bra jämn hy som håller högupplöst.

I give you Skin:


Hoppas det gav lite insikt i ett av stegen mot en färdig bild.

Kramis & Kjeerleek

/// Magnus Svensson 2011
\\\ Maz Studios - Om Flickan Själv får välja

Kommentarer
Postat av: Vincent De La Rosée

Det knepigaste är nog att komma igång, efter ett tag tröttnar man på alla, jag quote:ar ditt uttryck: Gorbymasker, som finns där ute. Jag köpte en bok, Skin, som bara handlar om hantering av hud i Photoshop. När jag fick hem den bläddrade jag igenom den och såg till min fasa att dom använder sig av gorbymasker för glamourbilder. Jag slog igen boken direkt, muttrade över onödiga pengar och satt i några timmar och scoutade nätet, hittade något här och något där, sedan fick jag pröva mig fram tills jag hittade något som fungerar för mig.Kontenta: Det finns inga genvägar till den perfekta huden!

Postat av: Maz

Och så brukar det vara. Det är alltid svårt att hitta tips över en viss nivå. De tjänar gott med pengar på att återanvända samma tips om å om igen i olika böcker. Man kanske borde göra en egen dvd-kurs?

2011-05-18 @ 04:05:56
URL: http://mazstudios.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback